Potraviny

Diabetes - civilizační onemocnění

Diabetes mellitus neboli úplavice cukrová (lidově cukrovka) je chronická porucha metabolismu sacharidů provázená zvýšenou hladinou krevního cukru (hyperglykémií) v důsledku absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Inzulin je hormon tvořený slinivkou břišní, který umožňuje vstup glukózy z krve do buněk, pro něž je zdrojem energie.

Dobrý den začíná snídaní

Možná vám babička při vaření krupičné kaše ráno říkávala: “Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli.” Co tohle staré moudro znamená? A platí stále i v dnešní uspěchané době?

Všelék jménem: ZÁZVOR LÉKAŘSKÝ

Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích.

Ořechy v naší výživě

Ořechy jsou součástí lidské stravy od nepaměti. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jejich konzumace je prevencí mnohých chorob. Jsou oblíbené mezi sportovci i vyznavači zdravé výživy a také slouží jako rychlý zdroj energie.

Namáčet ořechy a klíčit semena?

Ořechy a semínka jsou skvělým zdrojem živin a vitamínů, ale jako potraviny zároveň obsahují látky, které tělu zabraňují živiny dostatečně vstřebávat. Lze tomu pomoci namáčením nebo klíčením. Oba procesy u zrn snižují obsah anti-živin a činí je stravitelnějšími.

Základ stravy - BÍLKOVINY

Kolik bílkovin je vhodné zařadit do stravy? Co hrozí při dlouhodobém nedostatku? Jaké zdroje bílkovin jsou nejvhodnější? A proč jsou bílkoviny vlastně tolik nepostradatelné?