Všelék jménem: ZÁZVOR LÉKAŘSKÝ

Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích.

Zázrak jménem zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenků rostliny zázvorovníku – pozor, není to tedy kořen, jak si mnoho lidí myslí. Podle druhu a způsobu zpracování může mít žlutou, okrovou, růžovou a někdy dokonce až černou barvu. Má výraznou vůni a silně aromatickou chuť, která je sladce pikantní, ve větším množství štiplavá až velmi ostrá. Je to statná rostlina s listy podobnými například rákosu a má krásné barevné květy.
Pochází původně z jihovýchodní Asie, kde znali účinky zázvoru už před třemi tisíci lety. Ve středověku byl zázvor dokonce jedním z nejpoužívanějších dochucovadel, podobně jako dnes pepř a sůl. Planou rostlinu v současné době už nenajdete, zázvor se pěstuje v tropické Asii, ale také v Africe, na Hawaji, v Austrálii a mnoha dalších místech světa.

Na sushi i do perníku

Bez zázvoru se neobejde indická ani čínská kuchyně, kde ho dávají do sladkých i slaných pokrmů. V Japonsku se používá nakládaný růžový zázvor jako základní přísada k sushi.
Používá se tradičně z důvodu osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a také odlehčení těžkých pokrmů – například z vepřového či kachního masa. V Evropě se stal zázvor oblíbenou přísadou do piva (ginger beer), limonád (ginger ale) a perníku. V Česku se zase už odpradávna pečou tzv. zázvorky – staročeské vánoční cukroví.

Vařit, sušit, nakládat

Pokud se rozhodnete se zázvorem vařit, myslete na to, že čerstvý zázvor je šťavnatý, osvěžující, má lehce sladkokyselé aroma a je silně štiplavý.
Sušený zázvor bude méně štiplavý, ale přijdete zase o lahodou šťavnatost. Delším vařením (nebo louhováním v čaji) sice štiplavost opět zvýšíte, ale ztratíte typické aroma. Ať už použijete zázvor čerstvý, sušený nebo vařený, vždy si můžete být jisti, že bude působit příznivě na vaše zdraví.
Za vyzkoušení určitě stojí i jeho další dvě oblíbené úpravy. Kandovaný – kdy se zázvor vaří s cukrem, suší a následně obaluje v cukru. A nakládaný, který se za čerstva krájí a máčí v octovém nálevu.

Zázvor v květináči

Zázvor koupíte dnes už celkem běžně v obchodech i na trzích. „Profíci“ ho ale nejraději nakupují u ověřených vietnamských obchodníků, protože ti mají obvykle zázvor nejvyšší kvality. S trochou zkušeností si můžete zázvor vypěstovat také doma. Pokud poskytnete rostlině přiměřenou vlhkost a dostatek slunce, dočkáte se zázvorové úrody. Této rostlině ale musíte věnovat poměrně velkou pozornost, a i tak vykvete v českých podmínkách jen vzácně a oddenky nebudou dosahovat velikosti, která je běžná v tropických oblastech.

Lepší než léky

A proč je vlastně zázvor tak zázračný? Dráždí nervová zakončení vnímající pocit tepla v žaludku a vyvolává lehké pálení. Máte tedy pocit, že čaj ze zázvoru s medem a citrónem vás v zimě zahřeje lépe než grog. Takový čaj působí jako prevence proti rýmě, nachlazení i chřipce.
Zázvor navíc povzbuzuje chuť k jídlu. Zlepšuje překyselení žaludku a cirkulaci krve v trávicím traktu. Ze zázvoru se vyrábí pastilky, které výrazně ulevují od pocitu nevolnosti při tzv. kinetózách. Staré babské rady doporučují zázvor také jako afrodiziakum.

Není to jen koření

Kromě přísad do jídla a nápojů se zázvor s oblibou používá také v aromaterapii. Z oddenků se destiluje silice, nebo se suší a melou. Kromě olejů bývá díky svému aroma oblíbenou složkou vonných svící. Zázvor najdete v mnoha kosmetických produktech, včetně luxusních parfémů. Obsahují ho zejména sprchové gely, koupelové oleje či šampony na vlasy, u kterých jsou vítány dezinfekční účinky a prokrvení pokožky. Zázvor se objevuje i ve složení krémů na ruce a pleťových masek.

Pro koho zázvor není

Kvůli svým silným účinkům se zázvor nedoporučuje konzumovat hned několika skupinám lidí. Je zcela nevhodný pro děti do dvou let, pro dlouhodobě nemocné, kteří užívají některé léky a také těhotné ženy. Ty si ho mohou dopřát raději jen občas, a to ve formě velmi slabého odvaru. I když jste zcela zdrávi, denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 1 g v sušené formě a v čerstvém stavu 4 g.

Dopřejte si pořádnou dávku zázvoru v našem čaji Tea2O Zázvor & mandarinka nebo Fantastic Tea Zázvor & limetka.

redakce AG FOODS Group a. s.