Namáčet ořechy a klíčit semena?

Ořechy a semínka jsou skvělým zdrojem živin a vitamínů, ale jako potraviny zároveň obsahují látky, které tělu zabraňují živiny dostatečně vstřebávat. Lze tomu pomoci namáčením nebo klíčením. Oba procesy u zrn snižují obsah anti-živin a činí je stravitelnějšími.

Za horší stravitelnost semen, luštěnin a ořechů, může především kyselina fytová. Tu sice mají všechny rostliny, ale luštěniny, ořechy a semena jí obsahují velké množství. U lidí může způsobovat problémy s vázáním živin v těle, komplikovat stravitelnost a dráždit trávicí soustavu. Zkrátka máte oprávněný pocit, že je vám z těchto potravin těžko.
Kyselina fytová má v určitém množství pro tělo ochranný účinek. Navíc při trávícím procesu se část kyseliny fytové přirozeně neutralizuje. Ale záleží vždy na konkrétním lidském organismu, jak si s ní dokáže poradit. Je tedy určitě dobré pokusit se snížit množství kyseliny fytové v semenech a ořeších a zvýšit dostupnost živin, s jejichž vstřebáváním může mít vaše tělo problémy. Jak to udělat? Jednoduše, jako to tradičně dělali i naši předkové. Namáčením a klíčením.

Namáčení a klíčení

Dříve bylo nakličování semen zcela přirozeným procesem, který ovšem trval déle, než nám moderní doba dovolí. Proto se ve velkovýrobě tento krok logicky přeskakuje, ale nikdo vám nemůže zabránit upravovat si potraviny doma tak, aby byly pro vaše tělo vhodnější. Je to jednoduché, levné a efekt zvýšení obsahu živin a neutralizace špatných látek je opravdu velký.
Jednoduše řečeno: proces namáčení a klíčení snižuje obsah špatných živin v semenech a činí je stravitelnější; namáčení luštěnin a ořechů zase zvyšuje jejich přínos pro náš organismus.
Ořechy, semena a zrna jsou od přírody nastavena tak, aby prošla bez úhony trávicí soustavou. Před natrávením je chrání enzymy. Při namočení a naklíčení se obsah těchto enzymů snižuje. V semenech začnou probíhat metabolické procesy, které mají poskytnout rostoucímu organismu dostatek živin. Vzrůstá obsah vitamínů a minerálů, zvyšuje se obsah železa a hořčíku.

Jak namáčet

Potřebujete ořechy. Lepší je namáčet každý druh zvlášť. Připravte si tolik teplé vody, aby byly ořechy zcela ponořené, a do ní přidejte čajovou lžičku soli, kterou necháte dobře rozpustit. Nádobu nezakrývejte a dejte na teplé místo, ideálně přes noc. Vodu můžete během namáčení klidně i několikrát vyměnit. Hodí se to například u vlašských ořechů, jejichž slupka obsahuje velké množství hořkých látek.
Poté ořechy dobře propláchněte čistou vodou a rozprostřete na plech s pečícím papírem. Necháte je přirozeně vyschnout (minimálně den) nebo si pomůžete sušičkou či vložením do trouby na nejnižší teplotu (50 °C). Pokud byste ořechy nenechali řádně vyschnout, mohly by zplesnivět. Naprosto stejný postup použijte i při namáčení semen.

Ořechové mléko

Namočené ořechy ale nemusíte vůbec sušit, pokud je nechcete dále skladovat. Můžete je také hned sníst, nebo použít do nějakého receptu třeba na jáhlovou kaši či do pomazánky. Nebo vyzkoušejte domácí ořechové mléko. Jakmile se jednou napijete, už vám kupované nebude nikdy stačit. Ihned po namáčení zalijte 80 g ořechů 500 ml čerstvé vody. Důkladně rozmixujte výkonným mixérem. Přeceďte přes gázu a vymačkejte, co nejvíc to jde. Získáte přibližně 400 ml skvělého ořechového mléka, které se dá bez problémů použít všude jako náhrada živočišného mléka. Můžete ho vylepšit kapkou agávového sirupu, nebo třeba kapkou dýňového oleje. Zkuste na výrobu nejprve mandle, vlašské ořechy nebo kešu, později si jistě troufnete i na kombinace. Vypijte ho vždy hned čerstvé, nebo zpracujte co nejdříve.

Jak postupovat při klíčení

Naklíčené potraviny prospívají našemu trávení ještě více než namáčení. Ale ne všechna semena a ořechy vám budou klíčit (viz tabulka). Pro klíčení je potřeba používat chemicky neošetřená semena, rozhodně neuděláte chybu s bio produkty.
Nejprve namočíte semena podle výše uvedeného způsobu, poté důkladně opláchnete. Pak už je jen necháte v klidu v pokojové teplotě klíčit, a to buď v klasické sklenici s proděravělým víčkem, v sítku, do kterého jste umístili látku, nebo ve speciálních klíčících nádobách. Proplachujete dvakrát denně. Pokud si nejste jistí, na internetu najdete spoustu videonávodů, jak kterou obilovinu nebo semeno nejlépe klíčit.
Klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C, který v nenaklíčených semenech chybí. Výhonky dosahují maximální nutriční hodnoty v počátku svého klíčení, dokud nejsou delší než tři milimetry. Jakmile klíčky dostatečně vyrostou, měli byste je během 48 hodin spotřebovat. Výborné jsou do pomazánek, luštěninových či jiných salátů nebo do polévek. Nikdy je už nevařte, jen jimi pokrm posypte, dozdobte či je zlehka vmíchejte.
Tip: Semínka k domácímu klíčení můžete také zakoupit jako jednodruhové nebo vícedruhové balíčky.

Probuďte semínka

Namáčená semena a ořechy mnohem lépe chutnají a živiny v nich obsažené jsou pro tělo lépe dostupné. Pokud konzumujete ořechy a semínka ve velkém množství, určitě tomuto procesu věnujte čas. Zkuste domácí namáčení a klíčení, vaše tělo vám poděkuje.

Tereza Bočková, Mgr.