Články

Obiloviny - základ výživy

Obiloviny tvoří základ jídelníčku člověka již po dobu delší než dvanáct tisíc let a jsou hlavní složkou potravy lidí dožívajících se vysokého věku. Obsahují polysacharidy, bílkoviny a zdravé tuky. Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a vitamínu E, dále vápníku, železa, hořčíku, mědi, zinku a fosforu.Problém je ovšem v tom, že naprostá většina z těchto látek je obsažena v klíčcích a při přípravě bílé mouky je z větší části odstraněna. Pojďme se tedy podívat na různé druhy obilovin a jejich vliv na zdraví.

ENERGIZUJÍCÍ YERBA MATÉ

Říká se, že YERBA MATE má sílu kávy, prospívá zdraví jako čaj a má euforické účinky jako čokoláda.

Mít nebo nemít strach z GMO?

Geneticky modifikované organismy, neboli GMO. Když se tento název zmíní, leckomu vstávají vlasy hrůzou. V jedné anketě u našich západních sousedů dokonce mnoho respondentů odpovědělo, že se GMO bojí kvůli obsahu DNA v rostlině, která v té “normální” přece není. Je však tento strach opodstatněný? Pojďme se společně podívat pod pokličku tohoto kontroverzního tématu.