Vitamíny - látky nezbytné pro život

V tomto ročním období se často potýkáme s vyčerpáním, nemocí nebo se prostě jen necítíme ve své kůži. Častá rada našeho okolí zní: „Jez vitamíny!“ Pojďme se tedy blíže podívat na tuto širokou škálu přírodních látek, které patří mezi základní složky potravy, i když je potřebujeme ve zdánlivě malých množstvích.

Definice

Nejsou zdrojem energie, ani stavebními jednotkami našich tkání. Přesto jsou nepostradatelné pro správnou funkci lidského organismu, od imunitního systému až po metabolismus.

Rozdělení

Vitamíny se podle rozpustnosti dělí na dvě skupiny: rozpustné ve vodě – B, C a rozpustné v tucích – A, D, E, K. Vitamíny rozpustné ve vodě nebývají v těle zpravidla vůbec skladovány a jejich přebytek je vylučován močí, zatímco vitamíny rozpustné v tucích jsou ukládány v játrech.

Stabilita

Obecně patří vitamíny mezi labilní složky potravin, řada z nich je v určité míře citlivá na světlo a sluneční záření, teplo, vlhkost nebo přístup kyslíku. Z toho vyplývá, že je důležité správné skladování potravin a šetrný způsob jejich technologické a kulinární úpravy.

Nedostatek-přebytek: Co nám hrozí?

Nedostatek (hypovitaminóza) či naopak nadbytek (hypervitaminóza) vitamínů může způsobit řadu zdravotních komplikací. Například nedostatek vitamínu C je spojován s výskytem depresí, změnami nálad, snížením imunity a dlouhodobý deficit se u dospělých projevuje onemocněním zvaném kurděje. Ve vyspělých zemí je tato nemoc, kterou trpěli často námořníci na dlouhých plavbách, vzácná. V chudých oblastech třetího světa se ale stále vyskytuje.
Nedostatkem vitamínu B12, který se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu, mohou být ohroženi vegané. U těchto vyznavačů rostlinné stravy může dojít k nedostatečné tvorbě buněk v kostní dřeni projevující se bledostí kůže, únavou a závratí, ale i k závažným neurologickým poruchám. Pokud nebudeme mít dostatečný přívod vitamínu A, ohrozí nás šeroslepost. Vitamín D, který podporuje růst a mineralizaci kostí a v dospělosti chrání před osteoporózou, najdeme zejména v tučných rybách a játrech jatečných zvířat, vytváří se ale i pod vlivem slunečního záření v kůži.

Strava je základ

Až na malé výjimky si naše tělo vitamíny nedokáže samo syntetizovat a musí být tedy dodávány zvnějšku. Z tohoto důvodu je v dnešní době plné stresu, znečištěného životního prostředí, nadměrné konzumace rychlého občerstvení a různých alternativních přístupů k výživě třeba zvýšit jejich příjem, a to zejména prostřednictvím pestré stravy a konzumací potravin, které vitamíny obsahují přirozeně.
Další možností je využití rozmanitých druhů výrobků, které jsou o tyto látky obohacené. K tomuto účelu výrobci často využívají tzv. premixy, ve kterých jsou vitamíny v kombinaci a množství odvíjející se od jejich doporučených dávek a povahy cílové potraviny.
S touto aplikací se můžete setkat i u výrobků firmy AG FOODS. Konkrétně vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E, C najdete v následujících produktech:

  • Bezlepkové kaše: Pohanková kaše, Rýžovojáhlová kaše, Rýžovo-jáhlová kaše s banánem
  • Multivitamínové nápoje se syrovátkou: Vitamaxima citron, pomeranč, meruňka, tropic, premium, zázvor a rakytník, jablko-hruška; MultiQ švestka, pomeranč, mango, jablko, višeň, západ slunce
  • Kávovinové nápoje: Cappuccino malina
  • Mléčné nápoje: Milky shake yogo-vanilka, malina, meruňka s aloe vera
Lenka Jelínková