KÁVOVINA - nápoj pro všechny generace

Kávovina je obecné pojmenování pro náhražku kávy, nejčastěji se jedná o různé druhy obilných zrn, která se zpracovávají podobně jako káva. Nejčastější jsou cikorka (pražený kořen čekanky), ječmen, slad, žito, hrách, ale také další méně obvyklé suroviny jako jsou například mandle.

Kde se vzala kávovina a co to je?

Svou důležitou roli kávoviny sehrály zejména v dobách krize, např. během obou světových válek, kdy se pro nedostatek kávy popíjely buď čistě kávovinové nápoje nebo směsi kávovin s kávou. Nyní však k oblibě kávovin vedou jiné důvody než dříve. Kávoviny jsou užívány z medicínských, ekonomických nebo náboženských důvodů, nebo prostě jen proto, že na ni máte chuť. A děti si zase rády dají „kávičku“, aby si mohly chvíli připadat jako dospěláci. Díky absenci kofeinu není nutné omezovat množství vypité kávoviny. Tělo neodvodňují a mohou tak být plnohodnotnou součástí pitného režimu.

Jak a z čeho se vyrábí?

Kávovina se vyrábí pražením obilovin bohatých na sacharidy. Nejobvyklejší složkou jsou ječmen a žito. Často bývá součástí kávovin i čekankový kořen. AG kávoviny jsou vyráběny z nutričně hodnotných obilovin, k nimž se přidává čekanka. Dle druhu mohou být doplněny o sušené mléko, cukr, sladidlo a jiné přídatné látky.
Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Na nutriční hodnotě ječmene se podílejí zejména sacharidy (asi 80 %). V ječmeni jsou přítomny i vitamíny skupiny B a E. Kromě kávovin slouží k výrobě sladu pro pivovarnický průmysl.
Žito je velmi odolná obilovina, z níž se vyrábí především chlebová mouka a z ní dále žitné či režné pečivo. Žito je vynikajícím zdrojem nezbytných vitamínů a rozpustné vlákniny.
Čekanka je především bohatým zdrojem vlákniny, která je pro naše tělo velmi prospěšná.

Instantní kávovina

Dnešní doba vyžaduje rychlá a především pohodlná řešení. Jedním z nich je i rozpustná forma kávoviny, kterou není nutné nijak vařit ani cedit. V naší nabídce najdete hned několik variant, ze kterých si můžete vybrat přesně podle svých preferencí:


Základní volbou může být Chicory Standard, která obsahuje pouze směs ječmene, žita a čekanky. Je tedy vhodná i pro osoby s poruchou metabolismu sacharidů (diabetes). Stačí ji zalít horkou vodou, pro zjemnění chuti doporučujeme přidat mléko nebo vodu mlékem nahradit úplně.

Velmi chutnou a neslazenou variantou jsou Chicory Dream Classic a Chicory Dream Basic, které jsou obohaceny zdraví prospěšnou syrovátkou. Jemnou chuť jim dodává náhrada mléka – creamer. Jednotlivé varianty se od sebe liší procentem obsažené kávoviny ve směsi.

Mezi neslazené druhy se řadí také Chicory Premium, který je oproti dvěma předchozím se sušeným mlékem namísto náhrady.

Dále si v naší nabídce přijdou na své i ti, kteří preferují již slazený nápoj. Vybrat si můžete z varianty Chicory Dream Sweet, která je slazená cukrem nebo Chicory Dream Delicate, která je slazená fruktózou – vhodné pro osoby s poruchou metabolismu sacharidů (diabetes). Obě jsou opět doplněné syrovátkou a náhradou mléka.

Zajímavou volbou může také být Cereální káva Chicorea, kde se snoubí instantní káva s kávovinou.

Už víte, kterou si vybrat?

Procento kávovinové směsi

Slazení

Syrovátka

Náhrada mléka

Sušené mléko

Instantní káva

Standard

100 %

ne

ne

ne

ne

ne

Classic

12 %

ne

ano

ano

ne

ne

Basic

10,6 %

ne

ano

ano

ne

ne

Premium

12 %

ne

ano

ne

ano

ne

Sweet

7,6 %

cukr

ano

ano

ne

ne

Delicate

7,5 %

fruktóza

ano

ano

ne

ne

Chicorea

40 %

ne

ne

ne

ne

ano

Alena Matušková