Proč se Ginkgu říká přírodní pamatováček? No přece protože podporuje funkci paměti a soustředění. Jedná se o nejznámější účinek Ginkga. Mimo to také zlepšuje prokrvení končetin, přispívá k duševí rovnováze či působí jako antioxidant. Pojďme se na něj podívat blíže...
POSVÁTNÝ STROM Z DÁVNOVĚKU
Mezi jedny z nejstarších rostlin vyskytujících se na našem území patří jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba), jediný zástupce čeledi jinanovitých. Rostlina se pro svou oblíbenost pěstuje v klimaticky příznivých oblastech, kde není trvalý stín a zamokřená půda. Snese však i teplotu - 20 °C. Tento opadavý strom s největší pravděpodobností pochází z jihovýchodní Asie a dožívá se věku až 2 000 let. Květy jsou dvoudomé, čímž je myšleno, že se dělí na samčí a samičí rostliny. Samčí rostliny jsou charakteristické rostoucími jehnědami, zatímco samičí se vyznačují plody se zelenožlutou barvou.
Tento strom, dorůstající výšky až 40 metrů, je charakteristický hustě větnatou a kuželovitou korunou, s neobvykle široce rozloženými listy na krátkých větvičkách.
POMOCNÍK NA PAMĚT I ŽÍLY
Blahodárné listy se sklízejí na přelomu léta a podzimu, kdy se z nich získává zdraví prospěšný extrakt, který se následně dá pořidít ve formě doplňků stravy. Ty mohou mít formu kapslí nebo čístého prášku. Někdy se listy dokonce suší a drtí, přičemž se z nich může připravit čaj.
Listy Ginkga obsahují více než 60 biologicky aktivních látek. K významným aktivním sloučeninám jinanu patří flavonoidy, biflavonoidy, terpenoidy a organické kyseliny. Extrakt z listů, obsahující tyto sloučeniny, se používá ve farmacii na posílení funkce paměti, lepší soustředění a v neposlední řadě při Alzheimerově chorobě. Aktivní látky se podílejí na mikrocirkulaci v těle, účastní se energetické výměny a zvyšují žilní tonus. To znamená, že zlepšují prokrvení mozku, přivádějí krev do pohlavního ústrojí a celkově zlepšují prokrvení periferních částí těla.
V lidovém léčitelství a tradiční medicíně se používá k léčbě bronchitidy, tuberkulózy, astmatu nebo při bolestech žaludku. Je také známá pro antioxidační a protizánětlivé účinky.
Zajímavostí je, že proces extrakce ginkga probíhá asi v 15 krocích a je složitý natolik, že některé z účinných látek se do konečného extraktu dostanou v minimálním množství.
OKRASA ZAHRAD I MĚST
Tato rostlina si našla své místo nejen v japonské a čínské kuchyni, je i oblíbenou okrasnou rostlinou a všichni si ji vybavujeme jako symbol hlavního města Japonska. A protože jsme Brňáci, stojí za to zmínit, že na Mendelově náměstí stojí bezmála dvě stě let starý Jinan, nejstarší na našem území.
Pokud se rozhodnete pro vlastní pěstování ginkga, můžete si ho zasadit i do velkého květináče. Pěstování je snadné, prospívá ve většině druhů půd, ačkoli nejraději má propustnou, sušší jílovitou hlínu a pozici chráněnou před větrem. Dobře zakořeněné rostliny jsou odolné proti suchu a zvládají i městský znečištěný vzduch. Snášejí také půdu upěchovanou a chudou na živiny. Za miliony let své existence si už tento strom vytvořil dokonalou imunitu, proto netrpí žádnými škůdci ani chorobami.
NEJEN LISTY SE DAJÍ JÍST
Od nepaměti byla pražená semena jinanu považována za vybranou lahůdku. Ze samičích květů dozrávají plody ve tvaru švestky. Mají masitou slupku, která kryje jedlý bílý oříšek. Jinanové oříšky se podávaly během čajového obřadu jako moučník nebo s rýžovým vínem saké. Semena sbíráme v říjnu a listopadu. Dužnina plodů obsahuje organické kyseliny, které páchnou trochu jako žluklé máslo a dráždí pokožku, proto je raději loupeme v rukavicích. Práci může usnadnit máčení či blanšírování. Lze konzumovat i syrová semena, ale jen ve velmi malých množstvích, protože obsahují látku rozkládající vitamin B6. Teplo, například pražení, tuto látku zničí a my si můžeme pochutnat na masitých semenech zvláštní, mírně nahořklé chuti. Velmi dobré jsou pečená či vařená.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY
Nežádoucí účinky jsou popisovány jen velmi ojediněle a vyskytují se velice zřídka. Mohou mezi ně patřit: kožní alergie, bolest hlavy a nebo gastrointestinální nežádoucí účinky jako je nevolnost či zvracení. Určitá léčiva v kombinaci s přípravky z ginkga se mohou ve svých účincích vzájemně ovlivňovat.
A NAKONEC RECEPTY
Pěstujete si vlastní ginkgo doma na zahradě? Jeho listy nejsou jen okrasné, ale můžete je i využít hned v několika receptech. Případně lze zakoupit i sušené listy v obchodě.
JINANOVÉ VÍNO
Pro zdravé srdce i mozek.
Potřebujeme: 3 lžíce nasekaných listů jinanu, 1 l kvalitního červeného vína
Listy zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 2× denně 1 štamprli po dobu 4–6 měsíců.
ČAJ Z ČERSTVÝCH LISTŮ
Pokud nechcete čekat, až listy pěkně uschnou, uvařte si čaj z čerstvých listů.
Zalijte 5 čerstvých listů 1 litrem vody. Alespoň 5 minut listy povařte na mírném ohni. Čaj oslaďte medem a dochuťte citronem dle libosti.
A pokud už si rádi koupíte hotový ozkoušený produkt, z našeho sortimentu můžeme doporučit čaj z řady Biogena Fantastic Jahoda & Ginkgo.